Zategnite lice uz pomoć “konjskog repa”

Da li je frizura koju je najlakše napraviti i najbolji način da izgledate mlađe?

spot_img

Konjski rep smo uvijek povezivali sa izgledom djevojčica i djevojaka. Nosimo ga tokom djetinjstva, tinejdžerskih godina, pa i nešto kasnije, a onda shvatimo da smo prestare za njega. A kada se kosa podigne i dovoljno zategne, “iznenada vam se zategne i lice”, kaže frizer slavnih Hari Džoš, koji kao primjere navodi glumicu Gvinet Paltrou i supermodel Žizel Bundšen. Nije ni čudo da je ova jednostavna i uredna frizura jedna od omiljenih u Holivudu još od 1950-ih, a sada je gotovo uvijek poneki repić prisutan na crvenom tepihu ili na modnoj pisti.

Operacija zatezanja

Ovaj stil je čak privukao pažnju nekoliko poznatih estetskih hirurga, kao što je Filip Miler iz Njujorka, koji je osmislio operaciju inspirisanu konjskim repom. “Kada žena napravi ovakvu frizuru, ona iz centralnog dijela povlači kožu prema gore, koja se potom zateže preko čela i jagodica”, objašnjava Miler. “To je upravo isti način na koji biste željeli da zategnete lica nakon što počnete da primjećujete prve znake njegove opuštenosti, što se obično događa početkom 30-ih.” Cilj operacije koju je osmislio jeste da zategne kožu, podigne obraze, ali i obrve. Naravno, uz pomoć dobre četke i gume za kosu, možete postići slične rezultate. Na vama je da odlučite šta vam više odgovara.

Dok je tradicionalni facelift i dalje popularan kod žena starijih od 55 godina, Miler je operaciju u stilu konjskog repa osmislio za potrebe mlađe populacije. Kao i frizura, tako i operacija (više je u pitanju mikrolift) odgovara osobama mlađim od 50 godina. “Pacijentkinje mi često govore da im lice izgleda sjajno kada zavežu kosu u rep, ali čim puste kosu taj efekat zategnutosti se gubi”, kaže slavni hirurg. Ova minimalno invazivna operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, u trajanju od jednog sata, a rezultati su vidljivi odmah. “Ne samo da ćete ih vidjeti već ćete i osjetiti”, tvrdi Miler, dodajući da vam operacija odmah “skida” sedam godina s lica i da njen efekat traje narednih pet do sedam godina.

Operacija se izvodi tako što se rezovi prave iznad ušiju, i ostaju sakriveni iza linije kose, a dužine su 2,5 do 5 cm. Koža se potom odvaja od masnog i fibroznog tkiva, a ligamenti se režu kako bi se ovi slojevi mogli bolje pozicionirati. Ukoliko samo radite na koži, bez prilagođavanja tkiva koje se nalazi ispod nje, možete da završite sa neugodnim neravninama na licu”, objašnjava Miler i kaže da će se “koža ponovo rastegnuti i to za samo nekoliko sedmica”. Trik je u tome da se ova tkiva povuku i zategnu, pa tek onda da se koža zategne preko njih, ne izazivajući nikakvu tenziju. Rezovi se zatim zatvaraju, a konci se skidaju nakon pet dana. Boravak u bolnici je minimalan, a nuspojave se javljaju u vidu manjih otoka i modrica. Botoks i razni fileri će vam možda i dalje trebati, jer je ova operacija namijenjena opuštenoj koži, a ne borama, iako neke pacijentkinje tvrde da im nije trebalo ništa nakon operacije, čija je cijena, recimo i to, od 8 do 11.000 dolara.

Uradi sam

Ako se ipak odlučite za varijantu “uradi sam”, treba da znate da će i ona dati odlične rezultate ukoliko rep postavite na pravo mjesto, pa makar to bilo na samo jednu noć. Ukoliko želite da izgledate elegantnije, poslužite se sredstvima koja koristi frizerski profesionalac Rod Ortega kada pravi frizuru glumici Blejk Livli: široka četka, providne gume za kosu, pegla za kosu i šampon za suvo pranje kose. Zatim odlučite kakav konjski rep želite – ultra ispeglan, sa volumenom ili opušten. Čak i opušten konjski rep će lice činiti zategnutim – kada zatežete kosu, učinite to prvo sa strana (krenite od kose iznad ušiju), ne sprijeda. Za dugotrajniju zategnutost i dobro pozicioniranje, Džoš savjetuje da zaokrenete glavu za 20 stepeni i stavite gumu nekoliko centimetara iznad ušiju. Kada sagnete glavu prema naprijed, osjetićete da vam lice zateže. To boli, no, nasreću, trajaće samo jednu noć.

-

 GRACIJA 34/avgust 2014.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO