spot_img

Zauvijek lijepe

Ove slavne žene samo su neki od primjera da ljepota i mladost ne moraju uvijek ići “u paketu”, da možete izgledati svježe i prirodno i sa 60, i sa 70 kada slijedite određena pravila…

spot_img

Ideali ljepote povremeno se mijenjaju, ali ipak ne tako često kao što se smjenjuju modni trendovi. Uglavnom ih nameću mediji i neke javne osobe, a ono što se nikada ne mijenja, što je uvijek u trendu bez obzira na godine je – njegovan izgled. I, šta je, uopšte, ljepota, do koje godine možemo biti lijepe i osjećati se mladima?

KOSA SUZAN SARANDON

Jedna od najočaravajućih osobina američke glumice Suzan Sarandon je njena prepoznatljiva crvena kosa koja je još uvijek gusta i kovrdžava. Uprkos godinama, rođena je 4. oktobra 1946, Suzan je zaista prelijepa, što je još jedna potvrda da ljepota nije uslovljena godinama. Suzan ne puši, što znatno pomaže tome da koža bude svjetlija, a kosa sjajnija. Ostalo je rezultat njege, provjerenih kozmetičkih tretmana, preparata, krema, šampona i balzama. Suzan je imala 59 godina kada je izabrana za zaštitno lice Revlona, a deset godina kasnije i brenda L’Oréal Paris.

Da bi kosa tako izgledala potrebno se suprotstaviti njenom prirodnom starenju uzrokovanom promjenama hormonalnog ciklusa usljed menopauze. Često je prorijeđenost kose ustvari početak androgenetske ženske alopecije (ograničen gubitak kose) koja se najprije primijeti iznad čela i na tjemenu te se kroz kosu nazire koža glave. U nekim slučajevima dolazi do istanjivanja dlake, koja slabi i postaje sve tanja i krhkija. Da bi se taj proces zaustavio, potrebno je tokom dva do tri mjeseca koristiti ampule ili losione protiv opadanja kose, a najefikasniji su oni na bazi aminokiselina, vitamina i, posebno, prirodnih supstanci za obnavljanje keratinskih vlakana i stimulisanje oslabljenog korijena dlake. Djelovanje će biti efikasnije ukoliko se koriste i neki od dodataka prehrani koji sadrži minerale, kao kalcijum, bakar, gvožđe i mangan, aminokiselina, kao cistin, metionin i cistein.

-

BORE IZABELE ROSELINI

Lijep ten nije uvijek i isključivo zasluga botoksa i filera, što dokazuje Izabela Roselini svojim svježim izgledom uprkos borama, pogotovo čitavoj “mreži” sitnih bora oko očiju. Kćerka Ingrid Bergman, rođena 18. juna 1952. godine, često se javnosti predstavlja na najprirodniji mogući način, ne krijući bore koje ne mogu da zasjene njenu savršenu put. Tajna njenog dobrog izgleda je zdrav način života, joga i pomalo pilates. Ne treba nimalo da čudi što je do svoje 42 godine bila zaštitni znak brenda Lancôme i to upravo za kreme protiv bora.

Već nakon četrdesete slabi zaštitni sloj kože, koji je sastavljen od vode i lipidnih supstanci, pa ona gubi vlagu i izgleda hrapavo. Sem toga, ćelije se sporije obnavljaju i to čini ten tamnijim i bez sjaja. U borbi protiv suve kože važno je redovno upotrebljavati odgovarajuće hidratantne proizvode, prema potrebama kože dodavati bogate hranjive kreme, maske, a proizvode protiv bora koristiti ciljano. Za još bolji rezultat, tokom dva do tri mjeseca, uzimati neki od dodataka prehrani na bazi sojinih fosfolipida i mliječnih proteina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meryl Streep (@merylstreep)

KOŽA BEZ HIPERPIGMENTACIJA MERIL STRIP

Discromia (disfunkcija pigmentacije), tj. fleke na koži kojih se užasavaju žene iznad pedesete, čini se, nimalo ne zabrinjavaju Meril Strip koja ih nema ni na rukama, koje inače bivaju najviše pogođene. Njena tajna je najvjerovatnije prevencija. Rođena 22. juna 1949. godine, Meril je na glasu kao perfekcionista: to je njeno tajno oružje za održavanje dobre kondicije, jer tako pedantna i precizna oduvijek sama brine i o kući i porodici. Ne vjeruje u plastičnu hirurgiju u tolikoj mjeri da je uvijek odbijala korigovati svoj, pomalo krivi nos. Nikada se ne sunča i tako na njenoj koži nema niti jedne mrlje.

Fleke se mogu izbjeći ili se može odgoditi njihovo pojavljivanje ako se uvijek dobro zaštitimo od sunca. Fleke nastaju kada se melanociti, ćelije koje uslovljavaju tamnjenje kože, ne stignu autoregenerisati ili to čine na nepravilan način. Kada ih je previše na jednom mjestu nastaju smeđe, a kada je premalo melanina – bjelkaste mrlje. Da bi smeđe fleke posvijetlile potrebno je koristiti samo dnevne kreme sa zaštitnim filterom (od 15 naviše), a noću kreme na bazi glikola. Da bi se koža obnovila, preporučljivo je dvaput nedjeljno koristiti piling. Svijetle fleke lako se prekrivaju korektorom u boji kože.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO