Zauvijek mlado srce kulture grada

Jedna od najistaknutijih ustanova kulture u Crnoj Gori, KIC Budo Tomović, upriličila je predstavljanje monografije Semper iuvenis 2 (Zauvijek mlad), a u okviru obilježavanja značajnog jubileja, 55 godina uspješnog i plodnog rada. Ovo izuzetno djelo, jedinstvena knjiga o KIC-u, predstavlja faktografski i ilustracijama bogato i trajno svjedočanstvo o protoku vremena i razvoju institucije, koja je već pet i po decenija reprezent bogatog duha nekadašnjeg Titograda, a današnje Podgorice.

O suštinskoj vrijednosti “zauvijek mladog” 55-godišnjaka i značaju za sve generacije koje su odrasle i rastu uz ovu kultnu instituciju kulture, govorili su: sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović, direktorica KIC-a mr. Snežana Burzan Vuksanović, urednica monografije Nada Bukilić, grafički urednik monografije doc. mr Nikola Latković, novinar Vanja Kovačević i doc. dr Edin Jašarović. Razgovor je moderirala Elida Korać.
Evocirajući uspomene, a u odnosu na aktuelni trenutak, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović kazala je da je vječna mladost ove ustanove sudbinski predodređena, ističući da je nekadašnji Dom omladine izgrađen na temeljima ljubavi, poleta i entuzijazma, a i danas je tako, kada “srce kulture grada” stvara najproduktivnije ikad. “Ovu monografiju stvarali smo svjesni i velike odgovornosti i s radošću. Ali, i rezultat je vrijedan poštovanja, Semper iuvenis u brojevima izgleda ovako: 448 strana, 37 poglavlja, oko 220 naslova, više od 300 fotografija i čak 1.250 imena ljudi koji su na neki način pisali istoriju institucije”, dodala je Burzan Vuksanović.
Govoreći o radu na monografiji, urednica Nada Bukilić kazala je da joj je u nimalo jednostavnom procesu stvaranja monografije posebno bio inspirativan lik Buda Tomovića i svevremenske vrijednosti koju je afirmisao. Namjera cijelog autorsko- uređivačkog tima, s njom na čelu uz KIC, bila je da sve ono što je Dom omladine bio u nekadašnjem Titogradu, a što je KIC danas u Podgorici, ostane zapisano i zabilježeno. Ovo će, kako je poručila, ostati trajno svjedočanstvo, zarad sadašnjih i budućih generacija, ali i svih onih koji godinama bili dio ove kuće.

(Foto Vesela MIšković)

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...