NaslovnicaPsihologijaZbog čega su ženama privlačniji zamišljeni i neraspoloženi muškarci od nasmijanih?

Iz iste kategorije

Zbog čega su ženama privlačniji zamišljeni i neraspoloženi muškarci od nasmijanih?

Muškarci i žene različito doživljavaju fizičku privlačnost. Prema nekim teorijama, žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumijeva status i sposobnost da uz njih mogu da se osjećaju sigurno.

Žene nasmijane muškarce smatraju manje seksualno privlačnim od onih zamišljenih prema novom američkom istraživanju koje je za cilj imalo da objasni privlačnost “loših muškaraca”.

U istraživanju je 1000 odraslih ljudi rangiralo date fotografije prema fizičkoj atraktivnosti. Na fotografijama su bili prikazani muškarci i žene koji su izražavali različite emocije. Rezultati su pokazali da žene najmanje privlače nasmijani, srećni muškarci, a da više preferišu one koji izgledaju ponosno i moćno ili neraspoloženo i povučeno. Suprotno tome, muškarce su više privlačile žene koje su izgledale srećno, a najmanje one koje su izgledale ponosno i samopouzdano.

Moć privlačnosti oblikovala se tokom vijekova. Teorije sugerišu da žene više privlače muškarci koji pokazuju ponos jer to podrazumijeva status i sposobnost da će uz njih biti bezbjedne i sigurne.

Takođe, neke socio-kulturne i psihološke rodne norme mogu uticati na atraktivnost. Nasmiješenost može biti povezana s nedostatkom dominacije. Nasmijejana žena doživljava se kao pokorna i ranjiva. Zanimljivo je da je stidljivost bila privlačna za oba pola. Ova se emocija može da se poveže sa umirujućim ponašanjem koja stvara povjerenje u druge.

Kao što su istraživači primijetili, muškarci s osobinama makijavelizma (iskorišćavanje i manipulacija drugima te fokusiranost na vlastite interese) takođe su bili privlačniji ženama.

 

Nedavno objavljeno