Zbog kojih grešaka roditelja djecu hvata prehlada?

Ruski pedijatar savjetuje roditelje kako da na pravi način zaštite djecu od virusa i prehlada

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga djeca sedam dana u vrtiću pa dve nedjelje kod kuće i tako ukrug. Naši pedijatri savjetuju slične mjere i manje-više znamo šta bi trebalo, a šta ne da radimo, iako se toga manje-više ne pridržavamo.
Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, ruski doktor Jevgenij Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbjegavanje gužve. “Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus. Zato bi trebalo dva puta razmisliti prije nego što povedemo djecu bilo kuda, a da to nije napolje. Tužan je prizor vojska djece na pokretnim stepenicama kakvog tržnog centra, gdje hrle u igraonicu ‘pošto je napolju hladno’. Tužno je i što ćete od djeteta koje ide u vrtić često čuti: ‘Danas nismo bili napolju.’ ‘Zašto?’ ‘Paaaa, hladno je.’ Sigurno je da vaspitači znaju koliko je važan boravak napolju i nadam se da je sve bliži trenutak kada će on uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku ‘maltretiranje djeteta’ ili bar prestati da važi kao argument, objašnjenje da je dijete lijepo obučeno pa ne može napolje”, kaže on.

Pročitajte 5 konkretnih saveta čuvenog ruskog pedijatra:

– Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.
– Pranje ruku i provjetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svježem vazduhu.
– Optimalne vrijednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16 do 22°C, relativna vlažnost vazduha 40 do 70%.
“Držite se ovih granica. Ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte se! Održavajte vlagu u prostoriji. Provjetravajte!”
– Stavite rukavice kad morate da dohvatite nešto na javnim mjestima (posebna pažnja na kvake i držače u gradskom prevozu).
– Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

Evo još nekoliko doktorovih zapažanja i preporuka:

Kod nas se posljednjih godina sve češće nose maske koje, međutim, ne spasavaju zdravu osobu i nema razloga da je nosi ko je zdrav. Masku treba da nosi oboljeli i na taj način se umanjuje njegova zaraznost. Ne postoje medikamenti koji smanjuju vjerovatnoću obolijevanja od virusne infekcije. Vjerovatnoću obolijevanja umanjuju zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna, smijeh i vedro raspoloženje.

VIA stil.kurir.rs

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...