Nedavno objavljeno

Zdravlje se krije u stopalima

Mnogobrojne zdravstvene promjene mogu da se ustanove jednostavnim pregledom stopala. Riječ je o stanjima ili bolestima za koja ni ne znate da ih imate. Kada se simptomi pojave na stopalima, stručnom oku mogu da daju određene informacije o tome o kojoj bolesti je riječ. Evo nekoliko primjera:

ATLETSKO STOPALO Crveni osip i bijele, pucanje kože, vlažne naslage između prstiju i na tabanima simptomi su atletskog stopala, gljivične infekcije usljed koje često osjećate svrab i žarenje. Infekcija je zarazna, a tretira se jednostavnim ljekovima, koji se najčešće mogu dobiti i bez recepta.

HLADNA STOPALA mogu da budu znak loše cirkulacije ili Rejnoove bolesti, stanja kod kojeg pojedini djelovi tijela otupe i postanu hladni, što je najčešće reakcija na hladno vrijeme ili čak stres. Rejnoov sindrom opisan je kao patološko odumiranje ćelija.

NOKTI POPUT KANDŽI Zaobljeni nokti, poput kandži, mogu da budu znak bolesti srca i pluća. Kada u krvi nema dovoljno kiseonika, nokti počinju da mijenjaju oblik, nekada postaju crveniji i polako se zakrivljuju, pa dobiju izgled kandži.

PECKANJE I TRNCI u stopalima mogu biti znak oštećenih živaca, što je posljedica šećerne bolesti – i jedna od njenih najopasnijih komplikacija. Ova vrsta neuropatije javlja se kada nivo šećera u krvi nije dobro regulisan, pa vremenom visok nivo glukoze nanosi štetu nervnom sistemu.

MELANOM Najsmrtonosniji oblik raka kože prvo bi mogao da se pojavi na stopalima, tačnije na tabanima, naročito kod osoba tamnije kože, kod kojih se javlja na prstima, pa čak i na noktima. Za razliku od ostalih oblika raka, melanom se uglavnom neće pojaviti na djelovima tijela najizloženijim sunčevim zracima, pa čak ni ukoliko je koža bila oštećena opekotinama od sunca. Takođe, za razliku od ostalih oblika raka, melanom će se pojaviti na djelovima tijela koji imaju malo pigmenta, kao što je slučaj sa tabanima.

Znate li šta je Mortonov neurom?

Ljekari često upozoravaju da nošenje potpetica viših od 5 cm može izazvati Mortonov neurom. Riječ je o problemu sa stopalima koji može da izazove agoniju, naročito kod žena srednjih godina, kao posljedica dugogodišnjeg nošenja visokih potpetica i neudobnih cipela, kao i cipela na špic. Mortonov neurom pogađa živac koji prolazi između nožnih prstiju. Nošenje visokih potpetica može dovesti do toga da kost vrši pritisak na živac, što povećava rizik za pojavu ovog stanja. Pacijentima se u bolnici daju ulošci za obuću, ali primjenjuje i tretman steroidima, što je nešto što treba da imate na umu sljedeći put kada poželite da kupite cipele sa vrtoglavo visokom potpeticama.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti