spot_img

Zimska čarolija u srcu Bavarske

Od glavnih gradskih lokacija, muzeja, Alianz Arene, pa do poznatih pivnica i šopinga, kroz Minhen nas vodi slikar Milutin Obradović

spot_img

Tekst i foto Milutin Obradović

Putovanje u Minhen bilo nam je zakazano mnogo ranije, ali ga zbog pandemije i opšte krize u komunikacijama nismo mogli realizovati sve do novogodišnjih praznika. Veliki evropski centar kulture i umjetnosti i glavni grad Bavarske s autentičnom arhitekturom, impozantnim građevinama, predstavlja pravi odabir za putovanje, a pogotovo u periodu zimskih praznika. Iskoristili smo to vrijeme da bismo osjetili čaroliju svjetske metropole i sreli se sa prijateljima i porodicom koji žive u Njemačkoj, da zajedno doživimo ovaj grad i upišemo još jednu lijepu uspomenu.

Na Marienplacu

Svaki veliki grad ima svoju centralnu lokaciju, i ako su to u Parizu Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija, Big Ben u Londonu, Gaudijeva bazilika Sagrada Familija u Barseloni, ili Sebilj na Baščaršiji u Sarajevu, to je u Minhenu Marienplac (Marienplatz). Radi se o božanstvenom centralnom trgu koji je pravi raj za sva čula u tom periodu. Na ovom prostoru se razvio centar grada jer je bio sajmište i čak od 12. vijeka to je žila kucavica Minhena. Dominantne su tri građevine, dvije gradske vijećnice i Marijin stup. Ranije se ovaj trg zvao Markt – pijaca, ali nakon tridesetogodišnjeg rata, u znak zahvalnosti za zaštitnicu grada, sagrađen je Marijin stup, po kojem je trg i dobio ime. Stara gradska vijećnica je gorjela, mijenjala oblike, čak je skoro potpuno uništena u savezničkom bombardovanju u Drugom svjetskom ratu, ali i danas izgleda prekrasno u gotičkom izdanju.

Tu je i Nova gradska vijećnica, koja je posljednja izgrađena i takođe je impozantno neogotičko zdanje, a dovršeno je 1909. godine. Osim prekrasne arhitekture, Gradska vijećnica poznata je i po jednom detalju, satu s figurama koji svakodnevno prikazuje dva zanimljiva vjenčanja sa figurama iz minhenske istorije. Svakako je vrijedno vidjeti i izložbeni prostor u Vijećnici. Tu na Marienplatzu se odvijaju najvažniji događaji koji pokrivaju čitavu Bavarsku, pa je tako svima dobro poznata i proslava fudbalera Bajerna nakon osvajanja nekog pehara. U ovom dijelu grada nalazi se i impozantna Bogorodična crkva koja je takođe gotičkog stila. Minhenska opera, još jedan dragulj arhitekture, zaista je predivna i silna. Pauze smo pravili i koristili da probamo neizostavne specijalitete poput njihovih kobasica, mesnih specijaliteta, raznih delicija i, naravno, piva u Hofbrauhausu. Takođe smo probali i mongolsku kuhinju koja je fantastična i za svaku preporuku.

Umjetnost i šoping

Meni kao slikaru je mnogo bilo važno da posjetim njihove najznačajnije muzeje i obogatim sebe za još jedno veliko iskustvo. Odvojio sam dva dana za obilazak Stare Pinakoteke (Alte Pinakothek), Nove Pinakoteke (Neue Pinakothek) i Njemačkog muzeja (Deutsches Museum). Stara Pinakoteka je jedna od najznačajnijih svjetskih zbirki slikarstva od srednjeg vijeka do sredine 18. vijeka. Danas se nalazi u sklopu bavarskih državnih slikarskih zbirki. Od Goye do van Gogha moto je Nove Pinakoteke. U ovom muzeju, jednom od prvih muzeja savremene umjetnosti u Evropi, predstavljena su značajna djela iz klasicizma, romantizma, secesije i impresionizma. U periodu naše posjete bila je putujuća izložba i imao sam sreću da se susretnem sa najznačajnijim djelima poput Van Gogovih Suncokreta, Rembrantovim djelom portret Tea, Direrovim Autoportretom, Klintom, Moneom, Pikasom i čitavim salonom veličanstvenog Rubensa. Njemački muzej nalazi se na jednoj riječnoj adi, na ostrvu na rijeci Isar koja prolazi kroz središte Minhena. Još od 1903. godine ovo je jedan od najstarijih i najvećih muzeja nauke i tehnologije na svijetu i ima impresivnu zbirku od preko 28.000 istorijskih artefakata iz 50 područja nauke i tehnologije.
Zadnje dana boravka smo odvojili za šoping i zabavu. Neizostavan je obilazak Alianz Arene koja je, moram priznati, veličanstvena. Oni koji vole fudbalski klub Bajern, tu će doći na svoje, ali i oni koji vole šoping imaju šta pronaći. Obišli smo i čuveni BMW muzej, gdje se može vidjeti tehnička transformacija jedne industrije i populacije. Posjetili smo i druge znamenitosti, poput Engleske bašte, koja je i u ovom zimskom periodu božanstvena i važi za najveći park Njemačke. Minhen je super lokacija iz koje se lako mogu posjetiti drugi lijepi gradovi, pa smo tako obišli i neke manje gradove u okolini koji su takođe puni istorije i kulture. Svakako, Minhen je naša preporuka u svakom smislu i zaista jedno nezaboravno iskustvo. Vrijedi ga posjetiti.

Gracija 209, februar 2023.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO