spot_img

Zimska njega

Tokom boravka na planini potrebno je obratiti pažnju na njegu i zaštitu kože, ne samo zbog hladnoće i vjetra. Važna je i zaštita od sunca

spot_img

Već vas raduje pomisao na skijanje ili šetnju planinskim stazama? Ne zaboravite zaštititi kožu na planini, ne dajte se zavarati niskim temperaturama: izlaganje suncu i zimi može biti opasno. Zraci sunca odbijaju se od snijega i leda, a koža je izložena vjetru i hladnoći, što je čini osjetljivijom i podložnijom gubitku vlage i pucanju. Inače, procent ultraljubičastih zraka raste s nadmorskom visinom.

Šta morate imati? Kremu za sunčanje. Kako biste se zaštitili na odgovarajući način, koristite kremu odabranu prema vlastitom fototipu. Neka to uvijek bude proizvod koji nudi zaštitu od UVA i UVB zraka. Kada su u pitanju djeca i osobe koje posjećuju izuzetno visoke planine, najbolje su kreme koje sadrže i fizičke filtere, tj. koji odbijaju sunčeve zrake: ako na etiketama eksplicitno ne piše ovakva indikacija, provjerite sadrži li cink-oksid, titanijum dioksid i talk. Kremu treba nanijeti prije izlaganja suncu i to ponavljati svaka dva sata. Kako biste izbjegli ružna iznenađenja, koristite kremu i kada je oblačno.

Sigurno korišćenje

Trebate li se pouzdati u kremu za sunčanje koju ste već ljetos koristili? Prekontrolišite oznaku PAO (Period After Opening): crtež na proizvodu koji predstavlja otvorenu kutijicu. Tamo piše koliko vrijedi od momenta otvaranja. Ako je rok trajanja istekao, kremu nemojte koristiti jer je možda pokvarena i od nje nećete imati nikakve koristi.

Kakao puter i stick

Vjetar i hladnoća neprijatelji su i vaših usana. Uprkos imenu, kakao puter ne sadrži puter jer je preskup. Radi se o blagim i hidratantnim supstancama koje na usnama formiraju svojevrsni tanki film, štiteći ih na taj način. Najviše se koriste mineralna i prirodna ulja te vosak. U mineralna ulja spadaju tečni parafin, parafin i vazelin, koji nisu preskupi. U prirodna ulja, nešto kvalitetnija od mineralnih, spadaju ricinusovo ulje, ulje jojobe i karite puter. Koriste se bijeli, žuti, mikrokristalni i carnauba vosak. Dobar kakao puter trebao bi sadržavati vitamin E, koji ima zaštitno i antioksidantno dejstvo. Stick za korišćenje na planini, sem uobičajenih sastojaka, treba pružati UVA i UVB zaštitu. Obavezno prekontrolišite rok trajanja na etiketi.

Hidratantna krema

Boravak na vjetru i hladnoći zahtijeva reagovanje unaprijed: hranjive i zaštitne kreme služe tome da kožu učine manje suvom i otpornijom. Potrebno je djelovati tako da koža već bude “ojačana” prije izlaska na nepogodu. Osobe s masnom kožom su srećnije kada je hladnoća u pitanju, jer je upravo zbog više masnoće otpornija. Na kožu lica nakon čišćenja nanesite tonificirajuću kremu i zaštitni balzam. Kako biste izbjegli da hladnoća i atmosferski agensi oštete epiderm, potrebno je svakodnevno njegovati kožu, hidratizirajući je. Zavisno o tipu kože, važno je odabrati kreme za dubinsku njegu. Među mnogobrojnim aktivnim principima korisnim za blagostanje vaše kože, to su vitamini A i E s antioksidantnim i hidratantnim djelovanjem na kapilare; ceramidi koji učestvuju u zaštiti rožnatog sloja kože, održavajući ćelije međusobno povezanim i onemogućavajući gubljenje vlage. Mnogi proizvodi sadrže i biljna ulja i ekstrakte koji omekšavaju kožu i preveniraju crvenilo (bademovo ulje i ekstrakt nevena). Kreme bogate ovim hranjivim tvarima imaju laganu i delikatnu teksturu, prilagođenu svim vrstama kože. Treba ih konstantno nanositi ujutro i uveče na savršeno čistu i suvu kožu lica i vrata, umasirati ih laganim kružnim pokretima sve dok ih koža ne upije.

-

Zaštita kose

Kosi ne štete samo more i sunce, i zimi ju je potrebno zaštititi od hladnoće, vlage i magle. Navikli smo da ljeti više vodimo računa o zdravlju kose, ali zimske neprilike mogu je veoma oslabiti. Ljetna njega ne odgovara zimskom periodu. Ako primjećujete da vam je kosa postala suva i lomljiva, izbjegavajte sušenje pretoplim vazduhom. Kako biste povratili zdravlje kose, potrebno je jednom sedmično nanositi hidratantno pakovanje i koristiti četke od prirodnih materijala umjesto plastičnih. Kiša i izražena vlažnost vazduha čine kosu beživotnom i oduzimaju joj sjaj. Zato je treba sušiti umjereno toplim vazduhom, smanjiti korišćenje pegle za kosu i korištenje proizvoda za učvršćivanje koji intenziviraju sjaj. Redovno koristite pakunge jer niske temperature čine da se kosa ubrzano isušuje. Upotrebom pakovanja, kosa upija zaštitne tvari, a izmasirate li usput tjeme desetak minuta, još više ćete pospješiti djelovanje.

Pažljivo koristite fen za kosu, nikada ga ne približavajte previše kosi i ne držite ga predugo na jednom mjestu. Ukoliko je vaša kosa veoma slaba, a dlaka tanka i sklona pucanju, potrebna je posebna pažnja. Želite li pomoći kosi da bude zdrava, važna je i uravnotežena ishrana: vitamini, minerali, željezo i aminokiseline; narandžasto voće i povrće bogato vitaminom A ubrzava rast kose. Na našoj trpezi ne smije nedostajati morskih plodova, mahunarki i jetrice (željezo), te mlijeka, jogurta i žitarica (vitamin B).

Za zaštitu kose od smoga dovoljno je upotrijebiti poseban gel sa zaštitnim filterima. Kako bismo kosu zaštitili od pregrijavanja tokom sušenja, dovoljno je nanijeti nekoliko kapi Macassar ulja, naročito na vrhove. Za pranje koristiti blag šampon, a nakon sušenja kosu lagano istrljati svilenom maramom. Još jedan način zaštite od smoga: prije izlaska naprskati malo laka za kosu, koji će učvrstiti frizuru i štititi kosu od smoga i vlažnog zraka.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO