Nedavno objavljeno

Život je posvetila glumi

Harizmatična Neda Arnerić, jedna od najvećih glumica bivše države, ostvarila je impresivnu glumačku karijeru i pripada glumačkoj elitu koja je obilježila kinematografiju nekadašnje države ulogama i ostvarenjima što se rado gledaju i pamte. I danas se mnogi sjećaju brojnih rola Beograđanke korčulanskih korijena, od prve joj u trilogiji ‘San’, Jutro’, ‘Podne’, preko ‘Ko to tamo peva’, ‘Užičke republike’, ‘Varljivog ljeta’, do hit serija ‘Otpisani’ i ‘Grlom u jagode’, pa sve do uloga novije produkcije.

Glumica nježnih crta lica, rođena je 15. jula 1953. godine u malom mjestu Knjaževac u istočnoj Srbiji, a odmalena se zainteresiovala za glumu. Još kao djevojčica je pohađala Dječju baletnu grupu Danice Šetine (1961-1964) i bila član Dječje dramske grupe Radio Beograda (1963-1966). Sa samo 13 godina Neda je snimila svoj prvi film ‘San’, scenariste i redatelja Puriše Đorđevića te postala prva dječja filmska zvijezda u bivšoj Jugoslaviji.

Kako je otkrila kasnije u jednom intervjuu, roditelji su bili izrazito zaštitnički nastrojeni prema njoj jer su bili zabrinuti zbog nastavka obrazovanja budući da je vrlo rano ušla u svijet filma.

Vrijedna glumica nastavila je snimati filmove, a u međuvremenu je uspjela završiti Devetu gimnaziju u Beogradu. Sa samo 16 godina upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi prof. Milenka Maričića, ali taj studij nikad nije privela kraju već je diplomirala istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Za ulogu Delfine, u filmu ‘Ispravi se, Delfina’, reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je Srebrnu arenu na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu ‘Carica Teodora’ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Od 1985. do 1999. godine imala je vlastitu galeriju ‘Atrijum’ u Beogradu. Dobitnica je ‘Zlatne arenu’ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu ‘Haloa – Praznik kurvi’, reditelja Lordana Zafranovića. Vrijedno glumačko priznanje, nagradu ‘Pavle Vuisić’ za životno djelo dobila je 2010. godine.

U nedavnom intervjuu za tportal.hr uporedila je položaj glumaca nekad i sad.

‘Nekad su glumci bili ‘uzgajani’, vodilo se računa o njima, imali su kontinuitet u karijerama, a sad bljesnu na trenutak i nestanu. Mnogo nas ima, previše je akademija. Mladima želim da im slava ne udari u glavu. Svijet nije mali za darovitost, uvijek se nađe mjesto za onoga ko se potrudi’, rekla je.

Sredinom decembra prošle godine nakon duge bolesti preminuo je njezin suprug dr Milorad Mešterović s kojim je u braku bila 37 godina.

‘Istina je. Moj suprug je preminuo. Tuga koju osećam je neopisiva’, izjavila je tad legendarna glumica.

‘Godi i kad shvatite da ste posljednjih decenija, pored ostalog, i prijatelj sa svojim suprugom’, rekla je Neda koja je kazala da je odmah znala da je ‘to to’ čim su se upoznali.

‘Prije toga sam isprobavala svašta jer ne treba se vezivati za neke ljude koje znamo iz škole. Imam puno prijateljica koje su se udale za svoje dečke iz škole i sve što su imale u životu je taj jedan muškarac. Prvo se treba dobro ‘istutnjati’, treba isprobati svašta kako bi se točno znalo koja vrsta ljudi vam odgovara’, izjavila je u jednom ranijem intervjuu Neda Arnerić kojoj je neostvarena želja bila imati dijete.

 

VIA tportal.hr

Foto Jugoslovenska kinoteka

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti