Početni znakovi zlostavljanja koje ne smijete ignorisati

spot_img

U većini slučajeva prvi znakovi iskorištavanja u vezi toliko su suptilni da se najčešće zaborave ili opravdavaju. Osobe koje imaju tendenciju da manipulišu obično koriste vrlo lukave, čak i podsvjesne taktike da bi preuzele kontrolu nad osobama koje ugrožavaju.

Zapamtite: za sljedeće načine ponašanja nema opravdanja.

1. PRIJETNJE Omiljeno sredstvo psiho-zlostavljača: prijetnje da će vas ostaviti, da će povrijediti sebe (ili vas) ili da će se baviti ilegalnim ili štetnim aktivnostima. U većini slučajeva, ovakve vrste prijetnji su ono što nazivamo “praznim prijetnjama”, a čije korištenje ima za cilj manipulisanje žrtvom. U ovom trenutku, čak iako nije bilo fizičkog nasilja, ovakvo ponašanje se može lako “provući” kao mana ličnosti zlostavljača. To je greška koju veliki broj žena pravi, jer negiranje problema često preraste u sukob.

2. ZASTRAŠIVANJE Namjerno izazivanje straha – bilo riječima ili djelima – vrsta je zlostavljanja. To može uključivati eksplicitnija djela zastrašivanja, kao što su razbijanje stvari ili ozljeđivanje kućnih ljubimaca ili drugih stvari/ljudi u blizini. Iako možda češće, takvo ponašanje često je “uvijeno” u manje eksplicitno ponašanje zastrašivanja, kao što je pokušavanje kontrolisanja situacije. Ovaj pristup dominacije često se pogrešno uzima kao “preuzimanje odgovornosti”, jer zlostavljač postaje donosilac odluka. Barem u početku, ovaj način kontolorskog ponašanja može izgledati oslobađajuće žrtvama, ali često dovodi do začaranog kruga manipulacije.

3. VRIJEĐANJE I PONIŽAVANJE Ova kategorija je široka te obuhvata većinu načina ponašanja s ove liste. Važno je obratiti pažnju na čak najjednostavnije pojave emocionalnog zlostavljanja: nazivanje pogrdnim imenima, vrijeđanje, ponižavanje, izazivanje krivice, zastrašivanje. Kod pojedinaca koji zahtijevaju totalnu dominaciju u vezama, njihov cilj je da učine partnera da izgleda “manje vrijednim” te su ponižavanje i vrijeđanje način da se umanji sam značaj i samopoštovanje partnera. Nakon nekog vremena, žrtve usvajaju tu negativnost vjerujući da je možda to sve što zaslužuju.

4. OSLANJANJE NA PORICANJE I NAMETANJE KRIVICE Kada im se ukaže na zlostavljačko ponašanje, zlostavljači često ispoljavaju još uvredljiviji način ponašanja koji najčešće uključuje poricanje inicijalnog zlostavljanja. Često odbijaju takve optužbe kroz smijeh tvrdeći kako je to pretjerivanje ili odbijaju priznati da se zlostavljanje uopšte dogodilo. Čak mogu kriviti i samu žrtvu za svoje agresivno ponašanje.

5. KORIŠTENJE DJECE PROTIV PARTNERA U slučaju parova koji imaju djecu, zlostavljanje može postati još komplikovanije. Zlostavljač može koristiti djecu kao još jedan način manipulacije, prijetnjama da će “zadržati” djecu, suprotstavljajući djecu protiv žrtve ili nametanjem osjećaja krivice žrtvi kako bi ona ostala u vezi “zbog djece”. Djeca ponavljaju ono što čuju od roditelja, često i ne shvaćajući šta govore. Ovo može biti posebno problematično kada se zlostavljač suprotstavlja ili vrijeđa žrtvu pred djecom. To je vrlo štetno za žrtvu i djecu!

6. KORIŠTENJE NOVCA PROTIV ŽRTVE Može imati različite oblike, ali se najčešće “vrti” oko zlostavljača koji žrtvi ne dozvoljava njenu finansijsku slobodu. Kako? Nedozvoljavanjem zasnivanja radnog odnosa, sakrivanjem finansija ili ograničavanjem “džeparca”. Vi i vaš partner ste tim i zbog toga trebate imati jednaka prava vezana za vašu finansijsku situaciju.

7. OGRANIČAVANJE NEZAVISNOSTI Ukoliko vaš partner donosi sve odluke te zanemaruje vaše zamisli i ideje, on vas zlostavlja ograničavanjem vaše samostalnosti. Ni u jednom trenutku, nijedna osoba se ne bi trebala osjećati kao da partner namjerno potkopava vezu. Kako bi veza funkcionisala, svaka osoba se mora osjećati jednako važno, bitno i poštovano.

8. IZOLACIJA OD PORODICE I PRIJATELJA Zlostavljane osobe često mogu jako usamljene. Ovo je često rezultat izolacije koje jedan ili oba partnera nameću u vezi. U slučaju zlostavljanja u vezi, zlostavljač može pokušati kontrolisati druge veze i aktivnosti svog partnera ili može koristiti ljubomoru kao sredstvo odvraćanja od određenih načina ponašanja. Vrlo često zlostavljač polako počinje da izoluje svog partnera od njegove porodice i prijatelja te na taj način osigurava vezu bez posmatrača koji bi ukazali na uznemirujuću dinamiku odnosa.

VIA minimagazin.info

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO