Znate li kako najbolje očistiti kuhinjsku slavinu od kamenca?

Kamenac koji se skuplja na slavini u kuhinji doista je teško iskorijeniti, ma koliko god ga redovno čistili

Ako živite u području s tzv. tvrdom vodom, onda vam je dobro poznato to da se brzinom svjetlosti na slavini u kuhinji nakupi kamenac.

Sudoper i slavina zauzimaju glavno mjesto u kuhinji pa je, osim što trebaju besprijekorno funkcionisati, bitno i to da dobro izgledaju, bez vidljivih mrlja od kamenca, nakupina nečistoća, ostataka sredstva za ručno pranje suđa…

Treba istaknuti to da je upravo slavina najpogodnija za nakupljanje kamenca, na koji se, ako se ne uklanja, začas natalože prljavština, ostaci deterdženta, ali i plijesan, hrđa… Ako koristite proizvode namijenjene čišćenju ovog područja u kuhinji, pripazite da se ne radi o agresivnim sredstvima koja mogu oštetiti pipu i sudoper.

Ako pak više volite ‘uradi sam/a’ metodu, onda imamo sjajno rješenje: pastu od sode bikarbone. Nekoliko kašika sode bikarbone pomiješajte s nekoliko kašika vode, pa dobivenu pastu krpom nanesite na slavinu i ribajte sunđerom. Rezultat će biti zapanjujući!

Odlično rješenje je i alkoholni ocat: pošpricajte ga po slavini, ostavite nekoliko minuta i izribajte sunđerom. Sok limuna ili trljanje tvrdokornih naslaga limunom učinit će takođe vaše slavine blistavima, ali i mirisnima.

PS. Ako primijetite da voda sporije otječe, kamenac se najvjerojatnije nakupio u samoj slavini, odnosno u raspršivaču vode koji se nalazi na svakoj savremenoj pipi, tzv. perlatoru.

Skinite ga sa slavine tako da kliještima odvrnete ‘glavu’ te odvojite mrežicu od gumice i prstena glave. Tu mrežicu tretirajte mekšom četkicom za zube na koju ćete staviti ocat, sodu bikarbonu, limunov sok ili neko hemijsko sredstvo i kamenac će nestati, a vi ćete opet imati normalan mlaz vode. Ili stavite mrežicu preko noći u čašu s octom i riješite se kamenca. Preporučuje se njeno čišćenje barem tri, četiri puta godišnje.

tportal.hr

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno