spot_img

Kako je najbolje očistiti kuhinjsku slavinu od kamenca

spot_img

Ako živite u području s tzv. tvrdom vodom, onda vam je dobro poznato to da se na kuhinjskoj slavini veoma brzo nakupi kamenac. Sudoper i slavina zauzimaju glavno mjesto u kuhinji pa je, osim što trebaju besprijekorno funkcionisati, bitno i to da dobro izgledaju, bez vidljivih mrlja od kamenca, naslaga nečistoća, ostataka sredstva za pranje suđa…

Treba istaknuti to da je upravo slavina najpogodnija za nakupljanje kamenca, na koji se, ako se ne uklanja, začas natalože prljavština, ostaci deterdženta, ali i buđ, rđa… Ako koristite proizvode namijenjene čišćenju ovog područja u kuhinji, pripazite da se ne radi o agresivnim sredstvima koja mogu da ih oštete. Ako više volite “uradi sam/a” metodu, sjajno rješenje je pasta od sode bikarbone. Nekoliko kašika sode bikarbone pomiješajte s nekoliko kašika vode, pa dobivenu pastu krpom nanesite na slavinu i ribajte sunđerom.

Odlično sredstvo je i alkoholno sirće: naprskajte slavinu, ostavite nekoliko minuta i izribajte sunđerom. Sok limuna ili trljanje tvrdokornih naslaga limunom učiniće takođe vaše slavine blistavima, ali i mirisnima.

PS. Ako primijetite da voda sporije otiče, kamenac se najvjerojatnije nakupio u samoj slavini, odnosno u raspršivaču vode koji se nalazi na svakoj savremenoj slavini, tzv. perlatoru. Skinite ga sa slavine tako da kliještima odvrnete “glavu” te odvojite mrežicu od gumice i prstena glave. Tu mrežicu tretirajte mekšom četkicom za zube na koju ćete staviti sirće, sodu bikarbonu, limunov sok ili neko hemijsko sredstvo i kamenac će nestati, a mlaz vode će opet biti normalan. Ili stavite mrežicu preko noći u čašu sa sirćetom i riješite se kamenca. Preporučuje se njeno čišćenje barem tri, četiri puta godišnje.

tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO