Znate li šta je armokromija

Svakoj osobi odgovara određena paleta boja, a to se odnosi na make up, boju kose i boju odjeće

spot_img

Sasvim sigurno ste čuli za prijateljske i neprijateljske boje, a Italijanka Rosela Miljačo, autorica knjige Armocromia, kaže da svako od nas ima jedne i druge. Prijateljske su saveznici ljepote, dakle ističu prirodnu ljepotu, pritom djelujući tako da se osjećamo dobro, a neprijateljske čine da izgledamo starije, umorno, bezvoljno. Svakoj osobi odgovara određena paleta boja, a to se odnosi na make up, boju kose, kao i boju odjeće.

Color Analisics ili armokromija je naučna disciplina koja utvrđuje koje boje odgovaraju određenoj osobi, a analiza se vrši na osnovu kombinacije njene kože, kose i očiju. Postoje četiri grupe, četiri palete boja, po jedna za svaku sezonu, a cilj armokromije je definisanje individualne tabele nijansi. Možda vam određivanje vaše palete djeluje komplikovano, ali lako ćete pronaći svoje kombinacije boja nakon što otkrijete svoju omiljenu sezonu. Kako biste saznali kojoj sezoni pripadate, pomoći će vam naprimjer određivanje podtona, koji može biti topao ili hladan. “Da biste znali koji je vaš podton, topao ili hladan, stavite naprimjer koralni ili jarkocrveni ruž na usne i pogledajte se u ogledalo. Ako izgledate bolje s tom bojom usana, vaš podton je hladan, a topao je ako vam ne pristaje”, objašnjava Rosela.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sofia Carson (@sofiacarson)

Prema njihovim omiljenim sezonama, po pravilima armokromije postoje četiri vrste žena. Proljećna, koja ima svijetlu kožu, u nijansama breskve ili slonove kosti, eventualno pjege na licu, kosa je u nijansama od svijetlosmeđe do crvenkastoplave, a oči smeđe, svijetlozelene ili plave. Ljetnja žena ima izuzetno svijetlu put, blistavu i hladnu, kosa je pepeljastoplava ili svijetlosmeđa, a oči plave, sive, zelene ili boje lješnika. Jesenska žena ima topao i taman ten koji teži maslinastom, boja kose varira od smeđe do crvene, a oči zelene ili smeđe. Zimski tip ima ten boje slonovače ili veoma taman, tamnu kosu, a oči su ili veoma tamne ili veoma svijetle, u jakom kontrastu s bojom kose. Ako ste zimski ili ljetnji tip, vaš podton je hladan, a topao ako ste jesenski ili proljećni; ne postoje međutipovi, možete biti samo jedno “godišnje doba”.

-

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO