Znate li šta je dermaplaning

spot_img

Pravi hit na društvenim mrežama tokom perioda korone i izolacije postao je dermaplaning, inače omiljen među filmskim zvijezdama, pjevačicama i modelima, jer se radi o neinvazivnom tretmanu koji nema neželjenih efekata, a rezultati su odmah vidljivi. Sve je popularniji na TikToku, gdje videosnimci imaju preko milijardu pregleda, mnoge djevojke same “briju” lice, u kućnim uslovima, što može biti opasno zbog eventualnih povreda i neželjenih efekata. Ipak se ne radi o običnom brijanju, kako ga mnogi zovu, nego o tretmanu koji zahtijeva stručnost i profesionalnost.

MEHANIČKI PILING

Riječ je ustvari o japanskom mehaničkom pilingu, uklanjanju površinskog sloja kože, izumrlih ćelija i tankih dlačica – uz pomoć hirurškog mini skalpela, a bez korištenja ikakvih supstanci koje bi mogle da prodru u kožu. Nakon tretmana koža je vidljivo svjetlija i potpuno glatka, bolje će upiti proizvode za njegu i biće bolja podloga za šminku. Dermaplaning se primjenjuje i prije određenih invazivnih tretmana (hemijski piling, laserski tretman), jer omogućava koži da bolje apsorbuje aktivne sastojke. Dugoročni efekti ovog tretmana su: ujednačen ten, brža revitalizacija kože, manje vidljivi ožiljci i bore, uklanjanje dlačica.

ZA SVE TIPOVE KOŽE

Dermaplaning se preporučuje za sve tipove kože, ali treba da ga izbjegavaju osobe s ekcemom i rozaceom, kao i one s kožom koja je sklona aknama ili već imaju upaljene cistične akne. Tek nakon što se akne smire, dermaplaning može da pomogne u ublažavanju mrlja ili ožiljaka koji ostanu na licu. Ako imate osjetljivu ili kožu sklonu alergijskim reakcijama, najprije se posavjetujte sa dermatologom. Postupak je potpuno bezbolan, traje od 30 do 60 minuta; koža se prethodno temeljito očisti i tretira blagim pilingom, a po završetku se nanosi maska za dubinsku hidrataciju. Nakon tretmana moguće je blago crvenilo, kao i osjetljivost na sunce te se preporučuje SPF krema. Važno je napomenuti da s dermaplaningom ne treba pretjerivati, s obzirom da odstranjuje veliku količinu površinskih ćelija s kože te joj je potrebno omogućiti oporavak.

Priredila S.Crkvenjaš

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO