Zoran Vujičić: Nikad se neću predati

spot_img
Razgovarala Nađa Milović
Foto Privatna arhiva

Multipleks skleroza (MS) je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno “napada” bijelu masu centralnog nervnog sistema. Multipleks skleroza zahvata aksone, dugačke produžetke nervne ćelije, na kojima pojedini djelovi mijelinskog omotača zapaljenski reaguju i propadaju. Stoga se multipleks skleroza smatra zapaljenskom, demijelinizirajućom bolešću izazvanom imunološkim promjenama nepoznate etiologije. Bolest je vrlo promjenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima i znacima i karakterišu je česta pogoršanja različitog stepena, koja se smjenjuju sa naglim poboljšanjim kliničke slike. Nastanak multipleks skleroze prate mnogi poremećaji različitog stepena, od blage ukočenosti i otežanog hodanja, do potpune oduzetosti, sljepila, itd. Jedan od oboljelih od multipleks skleroze je i bivši bokser Zoran Vujičić, koji je za Graciju pričao o svojoj višegodišnjoj borbi protiv ove bolesti.

Kada ste saznali da imate multipleks sklerozu?
– Bolest je dijagnostikovana pet godina poslije prvih znakova bolesti. Nikada prije toga nijesam ni čuo za multipleks sklerozu. Čak mi je i likvor, koji je kod više od 90% oboljelih od multipleks skleroze loš, bio normalan. Lezije na mozgu su diskretne i takve su ostale do posljednjeg snimka. Sedamnaest je godina prošlo od početka vidljivih znaka bolesti, dvanaest godina otkada je neurolog Zvonimir Lević iz Beograda uspostavio dijagnozu. Pošto me zadesio primarno progresivni oblik, najteži, na koji zvanična medicina nema nikakav lijek ni u pokušaju, to je i moj odgovor na izazov od početka problema bio individualan.
Šta Vam je prvo prošlo kroz glavu kada su Vam saopštili dijagnozu?
– Iskreno, apsolutno me nije uznemirila dijagnoza, jer sam navikao da sve u životu prihvatam kao normalno, ukoliko ne mogu ili nijesam mogao uticati na to dešavanje. Gledao sam mnoge ljude sa lakšim oblikom multipleks skleroze, relapsno remitentnim, kako mnogo pate, boluju često od upale pluća… Ja za 17 godina nijesam bio ni prehlađen. Često sam razmišljao da uopšte nemam multipleks sklerozu. Danas kad postoji vitamin koji multipleks sklerozu zaustavlja za par mjeseci, a ja sam probao 550 puta veću dozu vitamina D3 (330000 IU) nego što preporučuje zvanična medicina, često znam reći: Bog mi je dao najtežu vrstu MS-a kako bih pokazao da se i njoj može stati na put. Napominjem da toliku dozu niko i nikada nije kozumirao, bar što se tiče papirologije o protokolu genijalnog Brazilca dr Coimbre, tvorca protokola o liječenju autoimunih bolesti vitaminom D3.
Možete li nam nešto više reći o liječenju vitaminom D3?
– Tek poslije 15 godina bolovanja saznao sam da MS-a na Ekvatoru gotovo da nema, a sve što se udaljavamo od Ekvatora, ove bolesti je sve više. I u Crnoj Gori, koja je podaleko od Ekvatora, neuporedivo je više MS-a na sjeveru nego u primorju. Razlog je jedan i jedinstven, količina sunčevih zraka u kojima jedino ima na planeti dovoljno vitamina D. Počeo sam pisati kolumne u jednom crnogorskom listu, ali poslije treće to je stalo. Međutim, oboljeli su me masovno kontaktirali i na ovom mjestu želim pomenuti slučaj jedne dame kojoj je i 50 metara hoda do prodavnice bio problem, a poslije pet mjeseci korišćenja vitamina D3 ona je obula štikle i mogla hodati 10.000 koraka. Kada sam je zvao da sudjeluje sa mnom u jednoj TV emisiji, odbila je, a kao razlog navela da ne želi da svekrva sazna od čega je bolesna. Uz osmijeh joj rekoh da je vjerovatno od svekrve i dobila MS, jer ta bolest nastaje od manjka vitamina D i emotivnog stresa. Tako nastaje i psorijaza i druge autoimune bolesti. Pored vitamina D3 potrebno je koristiti i vitamin K2, koji smanjuje potrebu za velikim količinama vode kako kalcijum iz kostiju ne bi ugrozio bubrege. Vitamin K2 to sprečava. Koristim i omegu 3, a posebna stvar u mom liječenju, a slobodno mogu reći i životu, pripada magnezijumu. Od početka bolesti imao sam velikih problema sa probavom. Korišćenjem vitamina D3 i malom dozom magnezijuma taj problem je bio manji. Probao sam višestruku veću dozu magnezijuma, znajući da višak odnosi urin i sad imam potpuno normalnu probavu. Bolest mi je oštetila motoriku, a prije početka korišćenja vitamina D3 počeli su problemi sa glasom, grlom. To je sad, nadam se, prošlost, a napredak je izuzetan, s obzirom na vrstu bolesti. Vitamin D3 zaustavlja, a ne liječi bolest. Ukoliko je bolest u početku oboljeli se mogu smatrati izliječenima. Pušenje mnogo umanjuje dejstvo vitamina D3, pa oboljelima od MS-a koji puše mogu preporučiti da prestanu sa pušenjem i koriste vitamin D3. Ovom prilikom želim da se zahvalim uvaženoj dami Andrijani Nikolić, predsjednici Udruženja oboljelih od multipleks skleroze Crne Gore, koja me je predložila za besplatno liječenje na robotu Lokomat u izuzetno kvalitetnoj poliklinici Glavić u Dubrovniku. Proveo sam tamo dva mjeseca i vidio kako Lokomat može mnogo pomoći osobama koje su imale moždani udar, a posebno me impresionirao značajan napredak kod osoba oboljelih od cerebralne paralize. Otišao sam potpuno nespreman, pa me nijesu mogli spuštati cijelom težinom na pokretnu traku, te su rezultati tretmana bili ograničeni. Sad u mom hodniku, koji sam pretvorio u svojevrstan bunker, stojim i po više od sat vremena, a počeo sam i da stavljam tegove oko pojasa kako bih osposobio stopala da podnose i čitavu težinu i rad Lokomata pri tome. Namjeravam opet u Dubrovnik, jer se nikada neću predati i prestati da vjerujem bar u neki svoj ispruženi korak.
Iza Vas je dug period borbe protiv multipleks skleroze. Veliki ste borac, gdje pronalazite pokretačku energiju?
– Za moju vrstu multipleks skleroze klasična medicina nema ništa, a za oboljele od relapsno remitentne multipleks skleroze daju betaferon, koji ima rezultate veoma ograničene kao i Atomska banja kod Čačka. Pokretačku energiju pronalazim u onome sa čime sam “doputovao” na planetu, u fanatizmu. Od sažalijevanja samoga sebe nema nikakve koristi, a nervoza je pogubna za oboljele od multipleks skleroze, pa je zbog toga izbjegavam u širokom luku. Smatram da niko nije obavezan da pomaže nekog, izuzev roditelja djeci do punoljetstva. Da nijesam imao svekoliku podršku kolosa civilizacije, kijevskog prof. dr pedagogije i jedanaest godina neporaženog prvaka svijeta u profesionalnom boksu, Vladimira Klička, vjerovatno bih odavno “mirisao” ljubičice ispod zemlje. Vladimir je dolazio u Podgoricu prije osam godina i sasvim je normalno za pravila “crnogorskog muškog šlifa“, da čovjeka koji je imao čast da bude učesnik meča sa legendarnim bokserom, u ovom slučaju mene, ne pozovu na prijem. No, jedan divni novinar i čovjek mu je uz dobrodošlicu prenio moje pozdrave. Odmah je tražio da se čuje sa mnom, što je i ostvareno i od tog trenutka on me svekoliko pomaže. Kličko me pitao, kada sam bio gost sa mojim sinom na meču u Njemačkoj – da li te bilo stid da dođeš u kolicima ili te nijesu zvali. Rekao sam mu da nijesam pozvan, na šta se on u čudu samo osmjehnuo. Slao sam mu i video sa klinike u Dubrovniku i odmah dobio njegovu video- podršku u kojoj je dominiralo keep walking Zoran. Kada je zaustavljanje MS-a u pitanju, siguran sam da svojim iskustvom mogu mnogo dati na svjetskom nivou.
Koje ste sve načine liječenja probali prije vitamina D3?
– Probao sam mnogo toga prije vitamina D3, a sam sebi se smijem što sam prije tri godine u Lapčićima kod Budve bio jedini pacijent koji se liječio tako što je invalidskim kolicima boravio na magnetnim talasima koji “uništavaju” mnoge bolesti pa i multipleks sklerozu. Ni tumor nema šansu protiv te sile ispod zemlje u Lapčićima. Bolestan čovjek sve proba, a i ovakva iskustva ga ojačaju ako ih prihvati sa osmijehom.
Koliko je teško boriti se sa multipleks sklerozom na ovim našim prostorima?  
– Boksom sam počeo da se bavim u 23. godini i stigao sam do vrhova profesionalnog boksa, uglavnom sam sebe trenirajući i praveći karijeru van ringa. Medicina me interesuje od kada sam se razbolio, a ozbiljno kao samoliječitelj u posljednje dvije godine, otkada sam saznao da Brazilac profesor doktor Cicero Coimbra, koji je i subspecijalizant interne medicine, već 13 godina zaustavlja multipleks sklerozu za nekoliko mjeseci, sa procentom uspješnosti 95 %. Sa brazilskim doktorom sam uspostavio direktnu komunikaciju. Kupovao sam vitamin D3 u kapsulama od 400 IU, pa sam u jednom momentu, kada sam konzumirao 100000 IU dnevno, pio po 250 tableta svaki dan odjednom. To je trajalo nekoliko mjeseci dok nijesam ušao u tokove protokola i počeo nabavljati vitamine iz SAD-a, koji su, vjerovali ili ne, četrdeset puta jeftiniji nego u Crnoj Gori. I ja se pitam u ovom današnjem svijetu, gdje su zamrle prave vrijednosti, zašto da neko sa 300-500 eura zaustavi multipleks sklerozu, psorijazu ili neku drugu autoimunu bolest kad može da dobije od države betaferon, besplatno, koji košta 10.000 eura po pacijentu za jednu godinu i ne može zaustaviti bolest. Malo sarkazma nije suvišno. Mogu slobodno reći da u Crnoj Gori nema ničega što je potrebno za zaustavljanje MS-a. Pisao sam državnim adresama i predlagao da pošalju nekog ili neke mlade neurologe kod doktora Coimbre u Brazil da ih nauči da zaustavljaju autoimune bolesti sa uspjehom od 95%. Ne mogu da shvatim mlade ljude koji su pogrešno naučeni da nema lijeka od MS-a, i da se ne zna kako nastaje, da to prihvataju kao kraj priče, pa mora bivši bokser, skoro deceniju u invalidskim kolicima, da liječi i sebe i mnoge druge iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Napominjem da je moj savjet bio besplatan, a mnogi su se oglašavali i na mojoj Facebook stranici, nazivajući me spasiocem itd.

Gracija br. 97, 20.01.2017.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO