spot_img

Zorica Kostić: Ragbistkinja i pjesnikinja

Prva ragbistkinja u Crnoj Gori otkriva za Graciju da je ragbi timski sport koji počiva na strogim pravilima, vrijednostima, disciplini i poštovanju

spot_img

Piše Marina Strugar
Foto Vesela Mišković

“Ragbi nije grub sport kao što se misli. Najbolja zaštita je redovan trening i dobra fizička sprema”

Zorica Kostić (27) prva je ragbistkinja u Crnoj Gori i kapitenka naše ženske ragbi reprezentacije. Odnedavno je izabrana za predsjednicu Ragbi saveza Crne Gore. Zorica sa puno entuzijastima vodi ovaj savez i pokušava da na što bolji način prezentuju ragbi u našoj zemlji. “Cilj nam je razvoj ragbija na cijeloj teritoriji Crne Gore, i to kroz pokretanje klubova i redovna nacionalna takmičenja na svim nivoima. Kroz takmičenja će nam rasti baza igrača, moći ćemo i da razvijamo i da podignemo reprezentaciju na mnogo viši nivo. Na to želimo da nadovežemo i edukovanje domaćih trenera i sudija”, kaže Zorica, koja smatra da je ragbi mnogo više od sporta i da se za njega vezuju mnogi stereotipi. “Ragbi mi se desio slučajno. Sa drugom sam pošla na trening i nijesam ni slutila da će ovolika ljubav da se rodi prema tom sportu. Od prvog dana mi se dopalo zajedništvo, timski duh i podrška koja vlada na ragbi terenu. Ragbi je timski sport, kontaktni, ali počiva na strogim pravilima, vrijednostima, disciplini i poštovanju. Kroz ovaj sport se uče određene stvari koje grade ljudski karakter, mogućnost da se kroz život donose prave odluke. Zbog svoje specifičnosti, ragbi nudi psihomotorni razvoj sportistima. Preporučujem ragbi jer ćete kroz bavljenje njime stvoriti prijateljstva za cijeli život, kao i zbog osjećaja da pripadate nečem velikom, većem od vas samih”, kaže Zorica i dodaje da je za popularizaciju ragbija kod mladih potrebna podrška države, da uđu u škole i tako predstave ragbi što većem broju mladih, posebno ženama. “Ženski ragbi postoji maltene jednako dugo koliko i muški, ali je, nažalost, trenutno malo interesovanje djevojaka. Trudimo se da to promijenimo, ali trebaće još neko vrijeme da prođe kako bismo formirali veću bazu igračica.”

Foto Photobytikson

O ragbiju se i dalje malo zna

Vlada mišljenje da je ragbi grub sport, koji iziskuje naporne treninge. Interesovalo nas je kakve reakcije Zorica izazove kada kaže da se bavi ragbijem. “Najviše nailazim na čuđenje i nevjericu jer se o ragbiju i dalje premalo zna. Često miješaju ragbi sa američkim fudbalom, što je najčešći stereotip, kao i da on podrazumijeva grubu igru i česte povrede. Velika je razlika između ova dva sporta, jer je upravo od ragbija nastao američki fudbal, sa dodatnim štitnicima i kacigama. Ragbi nije grub sport kao što se misli. Obavezna oprema su kopačke i štitnici za zube. Dodatno, ali neobavezno, može se nabaviti kapica ili body armor. Ali, najbolja zaštita je redovan trening i dobra fizička sprema. Što je igrač spremniji, šanse za povrede su manje. Ragbi treninzi mogu biti dosta naporni, kao i u svakom sportu. Dosta se radi na vještinama koje su potrebne za odigravanje kvalitetne ragbi utakmice i na fizičkoj spremi, gdje se radi na svim motoričkim sposobnostima. Ragbi igrači su jedni od najkompletnijih sportista na svijetu.”
Kada nije u svijetu sporta, Zorica je profesionalno vezana za farmaceutsku industriju, a njena velika strast je pisanje, posebno poezije. A ragbi opremu, iako je i van terena najnaklonjenija sportskom stilu, sve više voli da zamijeni elegantnijim stilom.

Gracija 196, novembar 2021.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO